Szent István Napi Ünnepség 2011.aug.20

Kovácsszénája Szent István Napi Ünnepséget rendezett Augusztus 20.-án.

A programot megelőző napokban gőzerővel folyt a Falu kemencéjének építése.

Az elnyert közmunkaprogram keretén belül sikerült a helyi munkaerőt felhasználva megépítenünk a kemencét. A tervezésben és kivitelezésben szintén helyi lakósok segítettek, nekik külön köszönetünket szeretnénk nyilvánítani. (Jos Van Kampen, Jávor György)

Korán reggel 6kor már elkezdtük felfűteni a kemencét és egy jó 3-óra várakozás után betettük az első kenyereket melyek itt helyben készültek. A kenyerek csodálatosan megsültek, mire Zsolt Atya megérkezett.

Egy szép szertartást követően, felszentelte az újkenyeret és áldását adta a falu közösségét összekovácsoló Falukemencére.

A kenyerek kisülte után folyamatosan érkeztek a finomabbnál finomabb, házi készítésű ételek. Ezeket sorban sütöttük egymás után.

A fiatalok íjászkodtak, és minden finomságot megkóstoltak. 12-óra körül egy második tüzet raktunk a kemencében, majd isteni áldásként elkezdtek csodálatos ételek érkezni. Volt Grillcsirke sörösdobozon sütve, vadhúsos babragú kerámia edényben, egy hatalmas csuka szalonnával és fokhagymával tűzdelve, meggyes pite, holland  sajtos zöldséges felfújt, pogácsa….

A kemence csak ontotta magából a szeretetet és a jókedvet. Mindenki jól lakott, és a halk zene mellet késő éjszakáig beszélgettek az emberek.

Úgy hiszem az alap gondolat mely arra sarkalt, hogy egy Falukemencét építsünk a falubeliek összekovácsolására igen sikeresnek bizonyult. Ünnepnapokon, és közönséges hétvégéken is egy olyan teret fog biztosítani nekünk a megszentelt kemencénk ami embertársainkat egymással szorosabb és tiszta baráti kapcsolatba fogja segíteni. Nagy szüksége van a falunknak erre a melegségre és erre a tiszta energiára.

 

N.P.