Budapest Nemzeti Vágta 2011

Vasárnap este ért véget a magyar városok és falvak ünnepe, az immáron negyedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta.

A budapesti Hősök terén a Bajai Kistérség település versenyzője, Molnár Gyöngyi emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének vándordíját, a Nemzeti Vágta ’48-as huszárszablyát. A bajnoki cím mellett ő vihette haza nevezőjének a 10 millió forintos fődíjat. A második helyet Almáskeresztúr, a harmadik helyet pedig Siófok szerezte meg.

Az ötnapos országimázs-fesztiválon 150 000 feletti látogató szórakozott a színes programokon. Az égiek is kegyesek voltak, szikrázó napsütésben drukkolhatta végig a több tízezres tömeg a Nemzeti Vágta  Döntőjét. Hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta ínycsiklandó ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában, illetve Bor-és Pálinkálinkafaluban minden ínyenc kedvére válogathatott a kulináris élvezetek tárházából.

 

A mi kis falunk Kovácsszénája pedig soha nem látott nézősereg előtt mutathatta be magát. Lovasunk Gergely Tekla és lova Mambó Dancer a szombati napon megrendezett előfutamon a második legjobb időt futotta így bejutott a középdöntőbe.

 

1. pálya   Sepsiszentgyörgy 4 83,21
2. pálya   Zalaszentgrót 6 114,24
3. pálya   Győrszemere 3 74,66
4. pálya   Sárbogárd 1 73,83

5. pálya   Kovácsszénája 2 74,46
6. pálya   Székelyudvarhely 5 83,40

 

Kis falunk zászlaja ahogy lengett a szélben a Hősök terén, felemelő látvány volt. Sorra kaptam a telefonhívásokat, hogy látnak minket a tv-ben. Leírhatatlan öröm, és büszkeség volt ez számomra.

 

A vasárnapi napon is gyönyörű időnk volt, a tömeg csak úgy hömpölygött a téren. Kaptunk egy kis sátrat ahol bemutathattuk kis falunkat, és falunk termékeit. A szórólapjaink gyorsan fogytak. A V.I.P. részlegen pedig kedvesemmel próbáltuk minél több ismert emberrel megismertetni a falunkat. Ez volt a második nap, így elég volt csak kimondani a varázsszót, Kovácsszénája. És már kaptuk is a dícsérő szavakat, és érdekes kérdéseket. "ez ugye csak vicc hogy 60fős a település?", "Ilyen falu létezik egyáltalán, hogy Kovácsszénája?" és mikor megtudták, hogy én vagyok a polgármester ki szégyenébe ki meglepődöttségében hangosan bíztattak minket és gratuláltak az ötletért és a terveinkért. Elérkezett a Középdöntő. Torkunkban gombóc, hasunk remegett. Tekla fantasztikusan lovagolt, de a 3. helyre jött be. Ami ugye a végső döntőhöz kevés volt oda csak a legelsők jutottak be.

 

1. pálya   Homokháti Kistérség  1 72,79
2. pálya   Karád  4 74,58
3. pálya   Kovácsszénája  5 75,97
4. pálya   Ágasegyháza  2 73,86
5. pálya   Törtel  3 74,01

 

Azonban amikor láttuk, hogy épségben beér… Nagy kő esett le a szívünkről, és fellélegeztünk. Számunkra ez az eredmény is fantasztikus. A legtöbb, döntőbe bejutott lovas, profi versenyző, és egész életüket erre teszik fel. Mögöttük milliárdos cégek és hatalmas csapat. Kovácsszénája a maga 60 fős lélekszámával és a megszerzett támogatókkal eltörpült a profi versenyzők támogatói mögött. Nem beszélve arról, hogy  Tekla környékbeli lovas, nem úgy mint a legtöbb település felbérelt versenylovasa.

Fantasztikusan örültünk Teki eredményének, a díjátadón már vígan kacarásztunk, és vártuk a jól megérdemelt pihenést.

 

Szép volt Teki Szép volt Mambó! Hajrá Kovácsszénája! Hipp-hipp hurrá!

>>>>>Galéria itt<<<<<<<

N.P